2011. május 11., szerda

bicigli

Ciklus, ciklikus, ciklon, mind körforgással kapcsolatos kifejezések, biztosan valahol egy a gyökerük. Ahogy a biciklinek is, mégis elképesztően sokan mondják biciglinek. Legutóbb az rtlklub házon kívül című sorozatában mondta így a műsorvezető.

Néhányan azzal próbálnak érvelni, hogy "a nyelv egy folyton változó dolog". Igen, valóban az. Aki viszont nem tudja, hogy miért helytelen a bicigli, az nem a nyelv sokszínűségének védelmezője, hanem ostoba.

Nagyjából 111 000 találat. Túl sok, k-val közel négymillió.

4 megjegyzés:

  1. Kimondva azért nem olyan könnyű felismerni, elég hasonlóan hangzik a kettő.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem mi ezt írásban jelöletlen zöngésség szerinti részleges hasonulás címszó alatt tanultuk még általános iskola 5. osztályban...

    A köznyelvben szerintem teljesen jó a "bicigli" kiejtés, ha tudjuk hogy írandó, a TVben már inkább ciki, viszont talán az átlagnéző így könnyebben azonosul a műsorvezetővel.

    VálaszTörlés
  3. Ez badarság! Azért hangzik g-nek a k mert azt előrébb képezzük, így közelebb áll az őt követő l-hez. Ezt egyetem első félévben tanítják fonetikából. A ciklikus szóban pedig azért hangzik inkább k-nak mert az ritkábban használt mint a bicikli szó, s ezért jobban figyelünk a kiejtésre. Ami gyakoribb arra kevésbé figyelünk. Természetesen ettől k-val írandó a helyesírás jelenlegi szabályai szerint, de g-vel ejtve épp oly helyes. (A frizsider szót is zs-vel írjuk, mégis mindenki [már aki használja] dzs-vel fridzsidernek ejti)

    VálaszTörlés