2010. augusztus 24., kedd

időszerű

Nem szép az sem, amivel helyettesíthető, az "aktuális", de legalább nem marhaság. Az időszerű az valami, ami olyan, mint az idő. A "témák", a "kérdések" és a "forint korrekciója" pedig nem hasonlít az időre.

Tudsz helyette létező szót ajánlani?


Nagyjából 730.000 találat (0,08 másodperc)

4 megjegyzés:

  1. Ha egy szóval kell helyettesíteni, akkor nehéz a feladat: pl. esedékes, sürgős, fontos, megcsinálandó, elkészítendő, kívánatos, letudandó, határidős - egyik sem ugyan azt jelenti . Ha többel akkor: "megnőtt a jelentősége", "előtérbe került", "megnőtt a prioritása", stb. most nem jut több az eszembe.

    VálaszTörlés
  2. Na ezzel vitatkoznék. Ennyi erővel az egyszerű sem létező szó, hisz "egyszerű esetben" nél az eset nem hasonlít az EGY-re...tehát itt nem ilyen hasonlóságban kell az értelmet keresni..hanem abban, hogy ha valami sürgős, valami aktuális, akkor az idő tulajdonságait veszi át.. azaz pl kevés az idő..azonnali, azaz abban az időpillanatban (időben) fontos...ahogy az egyszerűnél az egy tulajdonságát veszi át, ami ha a pozitív egész számokat vesszük, akkor a legelemibb (egységelem) szám...legkönnyebben megtalálható stb stb

    VálaszTörlés
  3. Az egyszerű helyett mondhatnánk azt is, hogy faékszerű. Az sem egy bonyolult dolog, akárcsak az 1. AKÁRCSAK...hmmm... van ilyen szó? Legyen?

    VálaszTörlés
  4. Gondolom a törzsvendéggel és a hasonló összetett szavakkal sem értesz egyet, hoszen a törzsvendég sem egy olyan vendég, akinek csak törzse van...

    VálaszTörlés