2010. november 6., szombat

igazándiból

Nem nekem jutott eszembe, nem is emlékszem, mikor hallottam utoljára. Ha kimondom, rögtön megjelenik előttem egy visszafogott intellektusú, vicceskedve gügyögni akaró fiatal anya, aki igénytelensége miatt szellemileg magányos, és ahelyett, hogy megtanítaná a gyerekét az ember-nyelvre, ő tanulja meg tőle az ilyen gyerekes képzőhalmozást.

Kösz, Düszny!

4 megjegyzés:

  1. hát már ne is haragudj, de rendesen kiakasztott a blogod. az, hogy te esetleg nem kedvelsz bizonyos szavakat és kifejezéseket, az egy dolog. bizonyos szavaknál ÉRDEKES, hogy vajon miért úgy használjuk (lásd a maradandó sérülés), de ez nem azt jelenti, hogy az helytelen, rossz, vagy NINCS ILYEN SZÓ. az ilyenek, mint az igazándiból pedig azért akasztottak ki teljesen, mert ha nem tűnt volna még fel, kedves szerző, a nyelvnek egy legalapvetőbb tulajdonsága, hogy folyamatosan változik és alakul. ha nem így lenne, akkor még ma is úgy beszélnénk, hogy látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk. szóval az ilyen szintű kioktatás a részedről szerintem teljesen felesleges és alaptalan. igaz, hogy sok megkérdőjelezhető szót használunk, de ezek szerintem teljesen elfogadhatók a köznyelvben, attól függetlenül, hogy esetleg nincs helyesen képezve, stb., viszont elterjedt (és nem olyanokról beszélek, mikor valaki ly-vel írja azt, hogy muszáj)

    VálaszTörlés
  2. De most ezen mit kell kiakadni? Nagyrészt olyan dolgok vannak itt amivel én is egyet értek. Persze akad egy két kivétel is. Sajnos a nyelvünk nem csak alakul, hanem korcsosul is. Pont az ilyen hülye gügyögések miatt amiket főleg a fiatalok használnak. Na nem mintha én olyan öreg lennék. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon idegesito az a szo hogy "igazandibol" egyszeruen nem letezik ilyen !! Csak a magyarorszagiak hasznaljak,akik amugyis teljesen mas nyelven beszelnek mint az Erdelybeliek,egyreszt minden egyes mondatukban benne van az a bizonyos tragar szo ,az meg elviselheto,de a helytelen szoalkotas kiakaszt,TANULJANAK MEG BESZELNI ES CSAK AZUTAN PROBALJANAK OKOSKODNI!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Csak a magyarországiak használják", tiszta szerencse, hogy nem az írek vagy miért ne, a hollandok...o.O IGAZÁNDIBÓL meg létezik az a szó, hogy "igazándiból", az más dolog, hogy egyesek elfogadjak helyesnek vagy nem.És nehogy azt mond, hogy az "erdélybeliek" közül sokuknak a szótárában nem szerepelnek elég nagy gyakorisággal a trágár szavak. És azon a részen is elvitáznék veled, hogy "teljesen más nyelven beszélnek mint az Erdélybeliek", hisz nagy részük az erdélyieknek egy kevert nyelvet beszélnek, amit ha nem vagy odavalósi lehet meg sem értesz, ami bizony a románnal "korcsosodott" így el.Erdélyben igen ritkán találsz olyan embert aki azt az igazi szép magyar nyelvet beszéli, semmiféle keverékszóval "ízesítve". Aki nem használ olyan szavakat mint például "pix" "márker" "boxa" és sorolhatnám még.:)

      Törlés